https://www.uscis.gov/citizenship/learn-about-citizenship/citizenship-and-naturalization
Συνέχεια από Part 1 (εδώ : ) Αμερικάνικη υπηκοότητα (part 1, λοτταρία – πράσινη κάρτα)
Να σημειώσω ότι η πράσινη κάρτα είναι απαραίτητη σχεδόν σε κάθε συναλλαγή με τις δημόσιες (ομοσπονδιακές ή πολιτειακές) υπηρεσίες στις ΗΠΑ.
Επίσης σημαντικό είναι να έχεις ενημερωμένη διεύθυνση τόσο στο ucsis, όσο και στο ssa και άλλες υπηρεσίες (φυσικά τράπεζες κλπ) . Όταν αλλάζεις διεύθυνση ενημερώνεις πρώτα από όλα το usps γιατί πολλές υπηρεσίες αναζητούν τη διεύθυνση σου από αυτό.
Επίσης έχουν ένα πολύ ωραίο σύστημα, για ένα χρόνο από την αλλαγή της διεύθυνσης σου, ότι στέλνεται στην παλιά διεύθυνση το προωθούν αυτόματα στην νέα. Αυτό σου δίνει όλο το χρόνο που χρειάζεσαι για να ενημερώσεις για την αλλαγή διεύθυνσης όσους δεν ενημερώνονται αυτόματα από το usps.
Τα ταχυδρομεία (usps) γενικά είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ’ την Ελλάδα, υπάρχουν γραμματοκιβώτια, είναι ομοσπονδιακό έγκλημα η παραβίαση τους , οι ταχυδρόμοι δεν πετάνε την αλληλογραφία όπου βρουν, αλλά τη βάζουν μέσα στο γραμματοκιβώτιο, επίσης βάζεις εξερχόμενη αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο και την μαζεύουν, κλπ.
Φυσικά υπάρχουν κλέφτες , ανάλογα με την περιοχή που είσαι, οπότε κάτι που έχει αξία καλύτερα να πάει συστημένο.
Για να μην τα πολυλογώ, καλή και άγια η πράσινη κάρτα, αλλά έχει κάποιος περιορισμούς που είναι σημαντικοί για κάποιους.
Το βασικό είναι ότι δεν μπορείς να δουλέψεις για το δημόσιο – στρατό κλπ. αν δεν είσαι πολίτης. Ούτε για εταιρίες που κάνουν δουλειές με το στρατό , τη nasa ή άλλους δημόσιους οργανισμούς στους οποίους απαιτείται security clearance.
Επίσης δεν μπορείς να λείψεις μεγάλο διάστημα απ’ τη χώρα. 6 μήνες είναι το τυπικό μέγιστο όριο αλλά και για μικρότερο διάστημα – πχ 3 μήνες – μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, ερωτήσεις κλπ.
Τέλος, δεν μπορείς να ψηφίσεις. Το σημαντικότερο για μένα.
Ούτε φυσικά να βάλεις υποψηφιότητα για αξίωμα.
Για να γίνεις Αμερικανός πολίτης (naturalized), οι προϋποθέσεις αναφέρονται στο link στην αρχή του post.Και όλες οι πληροφορίες και οι αιτήσεις παρέχονται εκεί και γίνονται online.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να είσαι 5 χρόνια ημερολογιακά στις ΗΠΑ,
ή 3 χρόνια παντρεμένος/η με αμερικανό πολίτη και να διαμένεις στις ΗΠΑ,
η να υπηρετείς στον στρατό των ΗΠΑ (αυτό είναι πρόσφατο),
ή να πάρεις πολιτικό άσυλο ως πρόσφυγας (πρέπει να έχεις πραγματικούς λόγους, δεν δίνουν άσυλο για πλάκα, υπάρχει κόσμος που ζει δεκαετίες στις ΗΠΑ και τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσεις στις ΗΠΑ και δεν μπορούν να πάρουν υπηκοότητα , και ζουν σε μια κατάσταση παρανομίας).
Αφού βεβαιωθείς ότι έχεις τα τυπικά προσόντα ,
θα κάνεις αίτηση για πολιτογράφηση (Ν400 ή κάποια άλλη ανάλογα την περίπτωση),
θα πληρώσεις τα παράβολα σου ($725 για την περίπτωση μου) κλπ.
και θα περιμένεις να σου στείλουν ενημέρωση για ραντεβού για σωματομετρικά (δαχτυλικά αποτυπώματα , φωτογραφίες για γεωμετρία προσώπου – ίριδα κλπ).
Η συμπλήρωση της φόρμας – αίτησης είναι η πιο δύσκολη – χρονοβόρα εργασία στην όλη διαδικασία, γιατί θέλει λεπτομέρειες του πού έμεινες και τι έκανες όλο το διάστημα που είσαι στις ΗΠΑ, πόσα ταξίδια εκτός ΗΠΑ, με ημερομηνίες από έως κλπ.
Πχ. εγώ άλλαξα 5 διευθύνσεις, 2 πολιτείες και 3 εργοδότες , χώρισα , παντρεύτηκα, πήγα Ελλάδα 2-3 φορές κλπ. Άντε να ψάχνεις για ημερομηνίες και χαρτιά για όλα αυτά ώστε να είσαι ακριβής.
Συν ότι έχουν 100 ερωτήσεις, για διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, άντε να βρω τα χαρτιά του ελληνικού στρατού για να συμπληρώσω πότε υπηρέτησα.
Η σημαντικότερη ερώτηση σε όλη αυτή τη φόρμα,πιστεύω είναι το αν συμπαθείς τον κομμουνισμό, είσαι μέλος κομμουνιστικού κόμματος κλπ. Όπως καταλαβαίνετε δεν παίρνεις υπηκοότητα αν απαντήσεις ναι σε αυτήν,
δεν θέλουν συμμορίτες στη χώρα, αν και έχουν γεμίσει με εγχώριους γελοίους αριστερίζοντες. Παρόλα αυτά είναι ευχάριστο να το βλέπεις σε επίσημο έγγραφο.
Στο ραντεβού για τα σωματομετρικά (καμιά ώρα διαρκεί με την αναμονή) , θα σου δώσουν κάποιο υλικό (βιβλιαράκια, έντυπα), για να διαβάσεις και να ενημερωθείς.
Αφορά το πολίτευμα των ΗΠΑ, την ιστορία και κάποια άλλα ενημερωτικά.
Επόμενο στάδιο είναι να σε καλέσουν για συνέντευξη, η οποία ήταν γενικά απλή διαδικασία, απ’ το βιβλιαράκι με 100 ερωτήσεις απαντήσεις που σου έδωσαν να διαβάσεις, θα σε ρωτήσουν 10 και πρέπει να απαντήσεις σωστά στις 6 τουλάχιστον.
Επίσης θα σου ζητήσουν να επιβεβαιώσεις κάποιες από τις απαντήσεις σου απ’ τη φόρμα Ν400,
Μπορείς να φέρεις διερμηνέα αν θέλεις.
Αν επιτύχεις στη συνέντευξη (δεν είναι τίποτα φοβερό εκτός αν είσαι ρεμάλι κι έχεις αποκτήσει μητρώο στις ΗΠΑ οπότε μάλλον θα σε απορρίψουν ,
ή εντελώς ηλίθιο, σε αυτή την περίπτωση σε στέλνουν να το ξανασκεφτείς και να ξαναπληρώσεις αν δεν κάνω λάθος),
επόμενο στάδιο είναι η ορκομωσία.
Θα σε ενημερώσουν για το πότε και πού, και έχεις δικαίωμα να κάνεις reschedule (αλλά καλύτερα να ορκιστείς να τελειώνεις).
Απαιτείται η συμπλήρωση κάποιου εγγράφου που θα παραδοθεί στον τόπο που θα γίνει η ορκομωσία και έχει να κάνει με το αν υπέπεσες σε παρανομίες μετά τη συνέντευξη.
Απλή τελετή, γενικά σύντομη, θα σε ενημερώσουν για κάποια διαδικαστικά (έκδοση διαβατηρίου, εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, δικαιώματα να φέρεις συγγενείς πρώτου βαθμού με πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ, κλπ.)
και θα απαγγείλεις τον όρκο (pledge of allegiance) επαναλαμβάνοντας ότι λέει ο εκφωνητής (ομοσπονδιακός υπάλληλος ή στέλεχος).
Με τον covid οι τελετές έγιναν πολύ σύντομες και δεν επιτρέπονται επισκέπτες, οπότε μέσα σε μισή ώρα έχει ολοκληρωθεί η ορκομωσία, και έχεις πάρει το έγγραφο που αποδεικνύει ότι είσαι πολίτης (πιστοποιητικό).
Το πιστοποιητικό πολιτογράφησης το προσέχεις σαν τα μάτια σου, αν το χάσεις κοστίζεις γύρω στα 800 δολάρια η επανέκδοση.
Θα το χρειαστείς για να πας να κάνεις έκδοση διαβατηρίου (σε γραφείο έκδοσης διαβατηρίων ή ταχυδρομείο ή όπου αναφέρεται στις πληροφορίες που θα σου δώσουν),
και για να ενημερώσεις το social security για την αλλαγή της κατάστασης σου από permanent resident σε citizen.
Enjoy!! You are now a US citizen.
Υποσημείωση : Μην είσαι όργιο, μάθε τον εθνικό ύμνο και πέντε πράγματα για τη χώρα, δεν είναι τίποτα. Πολλά τα μάθαμε στο σχολείο, όσοι δεν κωλοβαράγαμε τουλάχιστον.